Högblanka konstverk som ser ut att sväva fritt – den nya tidens inramning vinner mark

Artluxe är ett nytt sätt att skapa spektakulära visuella uttryck av konstverk och foton med glasliknande finish och tredimensionell effekt. Trycket görs på aluminiumkomposit och ovanpå adderas en coating som ger verket dess slutliga finish. Det finns flera varianter, högblanka, reflexbehandlade eller matta. På baksidan sitter en ram i aluminium, som skapar en distans till väggen och får bilden att kännas som att den svävar fritt.

Artluxe skapar nya dimensioner åt konstnären Clas Håkansson

Clas Håkansson, en internationellt känd vin- och glaskonstnär från Helsingborg, är fascinerad av det läckra resultat som Artluxe-tekniken ger åt hans konstverk. Clas testar gärna nya grepp och efter att ha jobbat en del med tryck på plexiglas var det ett naturligt steg för honom att testa Artluxe till sin senaste kollektion med motiv från den exklusiva modevärlden. Liksom för litografier handlar denna teknik om att trycka i begränsade serier. Men trycket får genom materialkombinationen en vassare precision, klarare färger och bättre färgbeständighet. Clas förhöjer dessutom sina verk ytterligare genom att för hand tillföra detaljer i 24 karats bladguld, vilket gör varje verk unikt och skapar ett fantastiskt skimmer i rätt belysning.

Ett verk med den högblanka gnistrande ytan och ett annat med en kromad yta för att förstärka den metalliska effekten

Clas Håkanssons färgsprakande verk presenterades på en vernissage i spanska Marbella i början av juni på Ballroom Blitzz – en concept store där designinredning och konst blandas med mode och skönhet. Intresset för tavlorna var stort och i juli kommer serien att visas på hemmaplan, närmare bestämt i gallerian invid centercourten under Nordea Open, tennisveckorna i Båstad.

Den här typen av verk lockar enligt konstnären en yngre målgrupp, som medvetet söker efter nya moderna och lyxiga uttryck. Och för Clas är det viktigt att fortsätta utveckla sin konst och föra den framåt. Samarbetet med Storbildsbolaget sträcker sig många år tillbaka:

– Samarbetet inleddes redan när jag drev reklambyrå och hade mitt konstnärskap som en sidosyssla. Då blev det många snabba jobb. Och när man som konstnär får en ny idé vill man ha möjlighet att testa den direkt, något Storbildsbolaget alltid gjort sitt bästa för att tillgodose. Det här materialet är fantastiskt och jag är väldigt nöjd med både resultatet och vårt goda samarbete.

Läs mer om Artluxe.
Och är du nyfiken på fler av Clas Håkanssons konstverk, kika in på hans hemsida