Mässmonter av papp – ett hållbart och kreativt val av UV Relining

Att utforma en mässmonter kan göras på en mängd olika sätt och det kräver noggrann eftertanke att välja rätt material och konstruktion för att nyttja sin yta på ett optimalt sätt. En pappersbaserad lösning är kanske inte det första man tänker på, men att använda Reboard är ett strålande exempel på hur man kan kombinera hållbarhet med ekonomi.

När det skånska företaget UV Relining, specialister på uv-härdade lösningar och system för renovering av avloppsrör, behövde en effektiv konstruktion för sin monter till en mässa i Danmark föll valet på att bygga i Reboard. De ville vara kostnadssmarta och skapa en avskalad utställning, där det skulle vara lätt att få nära kundkontakt. Behoven var två – ett podie för att kunna highlighta sin huvudprodukt, en maskin på 70 kilo, samt en mässdisk som även skulle fungera som en ölbar att samlas kring. Man hade också önskemål om att marknadsföra sitt varumärke.

Reboard är möjligheternas material

Förutom att Reboard är ett helt pappersbaserat och hållbart material har det flera andra goda egenskaper. Det väger mycket lite (1,8 kg/kvadratmeter), vilket gör det väldigt smidigt att hantera, transportera och förvara. Samtidigt är det trots den lätta vikten både robust och stabilt genom att man kan bygga i flera lager. Det går att skapa i princip vilka former och utseenden som helst med lite fantasi. Och det bästa av allt är att tryckmöjligheterna är oändliga.

– Möjligheterna öppnar sig när man börja jobba i Reboard, men det kräver att man är kreativ, säger Henrik Johansson på MadeByWho, som är marknadsföringspartner till UV Relining sedan starten för 8 år sedan.

Henrik har lång erfarenhet av materialet, gillar egenskaperna och gjorde själv ritningarna till både podiet och disken.

– Vi funderade först på att hyra utrustning men kom fram till att det kostar nästan lika mycket att producera detta som att hyra. Då kunde vi också få allt brandat och i exakt den dimension som vi önskade, så valet var enkelt.

Ovanpå det 1 x 1 meter stora podiet adderades en skiva i plexiglas för att skapa en läcker pianolackeffekt och kontrast mot det matta svarta trycket. Skivan skapade också ytterligare stabilitet för den tunga maskinen.

Den slimmade mässdisken utformades i vinkel och fungerar även som en bardisk, med plats för en komplett öltapp vid kortsidan. Med hjälp av en unik skärmetod beskar vi fyllningsmaterialet i 45 graders vinkel så att den 16 mm tjocka skivan kunde vikas dubbel med den yttre linern omsluten runt hela kanten, vilket ger ett gediget och elegant intryck. Urgröpningar gjordes i väggen för att kunna sticka in och skruva fast de invändiga hyllorna. Dock inte hela vägen igenom, så att den yttre linern kunde hållas intakt med sitt snygga tryck på utsidan.

UV Relining har ännu en mässa inplanerad i vår, den gången i Tyskland med en tre gånger så stor monteryta. Planen är att återanvända inredningen och utöka den med ytterligare några moduler i samma material. Den första mässan var därför lite av en test.

– Alla delar kan tas loss med några enkla skruvar och göras platta, så man får plats med fem bardiskar på en pall utan problem, konstaterar Henrik, som är väldigt nöjd med slutresultatet.

Fakta om reboard

Reboard är en 100% pappersbaserad lättviktsprodukt som består av en tjockare kärna omsluten av liner på båda sidor. Materialet produceras av trä från hållbart skogsbruk i Sverige och den svenska fabriken är FSC-certifierad. Reboard återvinns som papper och är helt fritt från skadliga komponenter.

De lättviktiga och starka plattorna används främst för konstruktioner i 2D och 3D och på Storbildsbolaget har vi skärmetoder som gör det enkelt att vara kreativ och skapa en mängd olika former och exklusivt tryck. Skivorna vi jobbar med och lagerför är i format 1600 x 3200 mm och det finns tre olika tjocklekar – 16 mm, 10 mm samt 5 mm.

Kontakta oss gärna om du vill ha tips och råd kring monterbyggande till dina kommande mässor.