Streamingtjänster för padel kräver logistik i toppklass

De flesta sporter växlar ständigt i popularitet och får tillfälliga uppsving i samband med prestationer av populära profiler. Men padel är racketsporten som inte bara vuxit i raketfart utan som har fått en alldeles speciell plats i svenska sporthjärtan. Nya padelanläggningar poppar upp över hela landet i ett sällan skådat tempo och under pandemin skapade suget på sporten nya affärsmöjligheter på många ytor som normalt bedriver annan verksamhet.

För padelfantasten som vill utvecklas finns det nu en rad smarta tjänster att använda sig av. På många banor finns möjlighet att filma och streama sina matcher för att sedan i lugn och ro kunna analysera och detaljgranska spelet i efterhand. Man kan också genom streaming se varandras matcher live. Något vi bland annat kan tacka företaget Padelgo för.

Sedan starten i april 2021 har Padelgo byggt upp ett stort nätverk av kameror i padelhallar i inte mindre än sju länder, där man som spelare enkelt loggar in och startar sin livesändning genom att scanna en QR-kod vid banan. För spelaren är tjänsten i grunden kostnadsfri men om man vill slippa reklam, få högre kvalitet och ha ensamrätt på sin streaming kan man köpa till en premiumvariant. I övrigt finansieras Padelgos tjänster främst genom annonsering.

Arrangemanget kring streamingtjänsten kräver en hel del skyltar vid banorna – vepor, rollups och en reflexpanel som skyddar kameran från reflexer. Men även en mindre skylt med den unika QR-kod som används för att starta streamen. För att logistiken ska fungera smidigt ställer det höga krav på hanteringen. De fyra skyltarna med QR-koder måste packas separat där samma QR-kod tydligt syns även utanpå förpackningen. Ursprungligen använde sig Padelgo av flera leverantörer för sina olika skyltbehov, men sedan en tid tillbaka producerar Storbildsbolaget samtliga varianter.

Magnus Weidmar, tidigare VD på Padelgo, är överväldigad över samarbetet:

– Det är en stor fördel att jobba med en partner som har resurser. Storbildsbolaget kan producera i det höga tempo vi kräver och trots sin storlek agerar de med en flexibilitet som om de vore små. Vi hanterar unika skyltar åt 300-400 banor vid varje order, vilket innebär ett lika stort antal olika förpackningar. Genom att lösa vår svåra logistik hjälper Storbildsbolaget oss att spara både tid och pengar.

I december blev framgångsrika Padelgo uppköpta av MATCHi, som kommer att väva samman streamingtjänsterna med sitt ledande bokningssystem och sina tjänster för tävlingsarrangemang och turneringar. Magnus Weidmar och hans kollegor fasas under året ut ur företaget och fortsätter samtidigt utmana traditionella affärsmodeller genom ett gäng nya spännande och innovativa techprojekt i sitt bolag Megago.

Emil Nieroth är kundansvarig för Padelgo på Storbildsbolaget:

– Vårt ökande samarbete med Padelgo är riktigt roligt och utmanande. För mig som inbiten padelmotionär känns det extra kul att jobba med företag inom padelsporten. Flera av produkterna vi gör åt Padelgo innehåller en mängd olika versioner, bland annat de unika QR-koderna, vilket ställer höga krav på genomgående tydlighet och noggrannhet i varje led. Jag är stolt över mina fantastiska kollegor som löser produktionen, hela vägen från tryckfil till leverans.