Gigantisk och spännande scendekor till dramat Antigone på Helsingborgs Stadsteater

Ibland får vi in uppdrag som är extra utmanande. Vi gillar det, då det får oss att utvecklas.

Ett spännande projekt vi gjorde nu i höst var att hjälpa vår kund Helsingborgs Stadsteater att producera dekoren till uppsättning av föreställningen Antigone, en modernisering av ett av de klassiska grekiska dramerna där Oidipus och hans dotter Antigone ställs inför svåra moraliska val.

Scenografen Chrisander Brun och kostymdesignern Jenny Nordberg ville skapa känslan av en liten grekisk amfiteater på ett modernt sätt med surrealistiska detaljer i ett tredimensionellt landskap. Och en stor grund bassäng med riktigt vatten utgjorde en del av scengolvet.

Vårt uppdrag bestod av tre delar:

  • En 225 kvadratmeter stor scenvepa i polyester med upphängning
  • Två 4 x 3 meter stora mönster i vinyl till botten av poolen
  • Två 67 x 144 cm stora pelare som skulle efterlikna glas och is

En av de största utmaningarna bestod i att se till så att trycket höll och motsvarade de digitala originalbilderna trots den kraftiga uppförstoringen. Att återge de milda färgtonerna i pastell samt känslan av tredimensionellt glas.

Den gigantiska scenvepans omfång på 25 x 6 meter fick tryckas i nio delar, då vår maskin har en maxbredd på 3,2 meter. Delarna syddes sedan varsamt ihop för hand efter noggrann mönsterpassning.

Resultatet när dekoren kom på plats i teatern Lillan var onekligen magnifikt!