Landskronahems storslagna fasadvepa blev snabbt en lokal snackis

Med sitt bestånd av 2700 hyreslägenheter och 140 kommersiella lokaler är Landskronahem ett av de ledande bostadsbolagen i kommunen. 

 När de i februari månad stod inför en totalrenovering av den intilliggande fastigheten  Emaljgatan där de själva huserar såg de en gyllene möjlighet till marknadsföring i mer spektakulär form. Det finns som bekant många sätt att berätta men om man verkligen vill skapa impact är det en strålande idé att skala upp visionerna och tänka stort. 

Inspirerad av hur Malmö Stad för ett par år sedan låtit klä in sitt rådhus då detta skulle restaureras, bestämde sig Lars Jeppsson på Landskronahem för ett liknande grepp. Varför inte vara tydlig och transparent redan från start och på ett storslaget sätt väcka intresse bland lokala företag för möjligheten till nya spännande och moderna kontorsmöjligheter. Fördelen med en heltäckande fasadvepa är också att man har möjlighet att visa upp det kommande resultatet i full skala medan själva ombyggnaden tryggt kan fortgå, snyggt dold bakom motivet. 

Den 47 meter långa fasadvepan är tillverkad av mesh och producerad i tre delar. Den är monterad på en byggställning utmed fastighetens ena långsida och med sin höjd på 9 meter drar den på ett effektivt sätt blickarna till sig från alla förbipasserande. Sedan vepan monterades den 21 april har den faktiskt redan blivit en ny lokal ”snackis i Landskrona. 

 Allt som allt pågick processen från idéstadie till uppsättning i 8 veckor. Den involverade såväl arkitekt och byggfirma som producent och engagemanget var stort från alla inblandade parter. Det gällde att få samtliga detaljer att falla på plats utan att tappa tempo och att vara lyhörför allas expertis. 

Lars Jeppsson berättar”En så pass stor produktion genererar många frågor på vägen och Storbildsbolaget har genomgående stått för snabb återkoppling vilket uppskattas. SBB:s kunskap om hur man producerar och hanterar en vepa i detta stora format skänker givetvis också trygghet och resultatet blev fantastiskt bra.” 

Mer om fasadvepor 

Våra maskiner kan trycka en bredd upp till 5 meter, men genom att svetsa ihop flera delar kan vi uppnå betydligt större format. På större fasadvepor fördelas vikten genom att öljetterna sätts tätare och för att öka luftgenomsläppet trycks stora vepor vanligen på mesh som är ett håligt material. Vid installation av permanenta ytor kan man installera ett vevsystem för att underlätta vid bildbyte. Man kan då byta vepor i format upp till 12 x 10 meter utan lift.